K9-team aan het werk

Om te voldoen aan de toenemende behoefte aan controle op luchtvracht, werkt Securitas Transport Aviation Security met behulp van speurhonden voor het opsporen van springstoffen (het zogenaamde “K9 team”) 

De eerste K9-teams met ‘Explosives Detection Dogs’ zagen het daglicht op de Nederlandse luchthavens, namelijk in 2005 op Schiphol. DHL was de eerste klant van Securitas die van de KMAR (Koninklijke Nederlandse Maréchaussée) een certificaat ontvangen heeft voor het inzetten van honden in het kader van cargo-screening. 

In België was de situatie behoorlijk complex. Als privé-bewakingsonderneming valt Securitas onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar als Security provider moet Securitas eveneens voldoen aan de regels opgelegd door het FOD Mobiliteit en Transport. 

In afwachting van het verkrijgen van de nodige certificatie, is Securitas Transport Aviation Security niet op zijn lauweren blijven rusten. 

Overtuigd van het mogelijke succes van dit project is Securitas sinds 2006 begonnen met twee K9-teams in België. Dit, zonder klant, noch certificaat. Het is wachten tot juli 2007 vooraleer alle formaliteiten in orde zijn en het project voor het screenen van cargo bij DHL kan aanvragen in Zaventem en Luxemburg. 

Enkele maanden later is Securitas Transport Aviation Security gestart bij The Brussels Airport Company met de screening van ruimbagage voor Jet Airways. Deze Indische maatschappij heeft in Zaventem zijn Hub gemaakt voor lange afstandsvluchten tussen Indië en Noord-Amerika. 

Het is in oktober 2009 dat Securitas Transport Aviation Security begint met het inzetten van Explosives Detection Dogs voor het screenen van wagens en achtegelaten bagages op de luchthaven van Charleroi. 

Sinds 1 februari 2012 is het werk met EDD in België erkend binnen de luchtvaart. Door de jarenlange ervaring heeft Securitas zich ook verder kunnen specialiseren in de cargo omgeving. 

Momenteel telt Securitas Transport Aviation Security zo’n 45 gecertifieerdeExplosive Detection Dogs.  

Ik wens meer info.
*
*
*
*