ICT voor Pius X Instituut te Antwerpen

Het Pius X instituut is in Antwerpen één van de grootste scholen. Ze heeft een totaal van 1600 leerlingen, biedt alle richtingen aan en bevindt zich op twee locaties; in de VIIde-Olympiadelaan en in de Abdijstraat. De ICT-afdeling bestaat uit twee voltijdse medewerkers die hun passie voor technologie combineren met pedagogische creativiteit. Onder het motto ‘Think outside the box’ proberen ze de leerkrachten de nodige technologische ondersteuning te bieden zodat deze meer creatieve invulling kunnen geven aan hun lesinhoud.

Alle klaslokalen waren uitgerust met een vaste computer en beamer. Er waren ook 3 mobiele PC klassen. De ruimte waar zich het open leercentrum en de bibliotheek bevonden, was reeds uitgerust met een aantal computers, maar de bekabeling zorgde voor beperkingen.

Pius X zocht een open ICT oplossing om op een flexibele manier diverse klasopstellingen en nieuwe functionaliteit te kunnen aanbieden in het open leercentrum. Leerkrachten zouden op die locatie les kunnen geven, leerlingen zouden gezamenlijk werkjes kunnen maken of nog snel iets opzoeken op het internet. Maar kon een wireless oplossing wel de nodige performantie en veiligheid garanderen ?

Na een studieronde met o.a. Cisco en 3Com, werd er gekozen voor de Aerohive WLAN oplossingen in combinatie met de dienstenleverancier SAIT:

  • Loadbalancing-functionaliteit zorgt voor een optimale verdeling tussen de verschillende access points waardoor de vereiste performantie kan geleverd worden.
  • Integratie met bestaande Radius-server zorgt voor authenticatie en autorisatie waardoor elke leerling enkel zijn eigen gegevens ter beschikking krijgt.
  • Centraal beheer laat rapportering toe.
  • De veiligheid zit geïntegreerd in de oplossing.
  • De total cost of ownership is aantrekkelijk.
  • De SAIT engineer had slechts één dag nodig om de firewall te configureren, de integratie met de Radius-server te realiseren én de kennis over te dragen aan het IT-personeel van Pius X.
  • Het beheer is gemakkelijk omdat toegang vanop afstand mogelijk is om technisch problemen op te lossen en omdat toekomstige updates via het internet verlopen.
  • De modulaire oplossing maakt de investering toekomstgericht.

Geert Huylebroek, IT-verantwoordelijke van Pius X instituut, was onder de indruk van het project: ‘Na een halve dag installatie en een halve dag opleiding door de specialist van SAIT was de Aerohive oplossing reeds operationeel en waren we in staat om alles zelf op te volgen en na te denken over toekomstige mogelijkheden’.

Vandaag zorgen vier access points van Aerohive voor de connectie van 38 werkstations en 15 laptops naar de netwerkswitchen en de centrale servers waar alle gegevens opgeslagen zijn. Geert wil ook de rest van de lokalen geleidelijk uitbreiden met wireless mogelijkheden en hij is reeds een aantal toepassingen voor iPad aan het ontwikkelen, zoals de afwezigheidslijst on-line bijhouden of de boekenverkoop on-line organiseren.

Dit wireless project past perfect in de visie van het Pius X instituut omdat het niet enkel technisch vooruitstrevend is, maar ook extra pedagogische mogelijkheden biedt. De wereld en de werkvloer worden steeds meer beïnvloed door ICT en scholen zijn voor jongeren de ideale manier om met die technische nieuwigheden in contact te komen.

Ik wens meer info.
*
*
*
*