Drones: 75 vragen en antwoorden

zondag 18 oktober 2015

Het gebruik van drones is een belangrijke technologische innovatie. In tal van sectoren ontstaan nieuwe mogelijkheden, niet in het minst in het domein van (private) veiligheid.

In België wordt al een tijd gewerkt aan een wetgevend kader. De minister van mobiliteit heeft aangekondigd dat het gebruik van drones mogelijk zal worden - onder strikte voorwaarden - vanaf het eind van 2015. Dan wordt het lange wachten van de professionele en particuliere gebruikers beloond.


Hoe zal de nieuwe situatie eruit zien? Wat zal toegelaten zijn en wat niet? Is een vergunning nodig? Is een opleiding verplicht? Hoe zit het met de aansprakelijkheid wanneer een drone neerstort? Hoe wordt het gebruik van drones verzoend met onze privacy? Mogen dronebeelden op sociale media worden gedeeld? ...
De pocket "Drones, 75 vragen en antwoorden" - mede mogelijk gemaakt door Securitas - werpt een blik vooruit, op basis van het ontwerp van regelgeving en de daarbij horende adviesronde.


De publicatie is geen juridisch naslagwerk, wel een korte en bevattelijke handleiding met praktische vragen en antwoorden, waarin de basisprincipes voor de gebruiker terug te vinden zijn. Hierbij is er zowel aandacht voor de professionele gebruiker, die drones beroepsmatig wil gaan inzetten, als voor de particulier, die graag weet wat er wel en niet mag boven zijn/haar eigen tuin.
Een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in drones en het gebruik ervan in België.


"Drones, 75 vragen en antwoorden", is nu beschikbaar bij die Keure professional publishing. Auteurs zijn Wim Hardyns, Evelien de Pauw en Koen Meuleman.
De publicatie wordt ondersteund door Securitas en BeUAS (Belgian Unmanned Aircraft System Association).