Securitas werkt samen met Antwerpse politie voor bewaking Tall Ships Races

vrijdag 8 juli 2016

Bewakingsbedrijf Securitas zal tijdens de Tall Ships Races de Antwerpse politie ondersteunen met extra mankracht en technologie om de beveiliging van het prestigieuze evenement te garanderen. Beide partijen zullen de situatie op het terrein coördineren en analyseren vanuit een gemeenschappelijke meldkamer, waar de bewakingsbeelden gecentraliseerd worden. “Door vlot samen te werken, kunnen we nog beter in het oog houden wat speelt op het terrein”, klinkt het bij alle betrokken partijen.

Van 7 tot 10 juli 2016strijken‘s werelds grootste en mooiste zeilschepen neer in Antwerpen, in het kader van de Tall Ships Races. Er zullen vijftig indrukwekkende schepen aan wal liggen, bemand door vierduizend jongeren en vierhonderd officieren van dertig verschillende nationaliteiten. Verwacht wordt dat meer dan een half miljoen toeschouwers de schepen zullen komen bewonderen.

Om het evenement in alle veiligheid te laten verlopen, richt de Antwerpse politie, samen met beveiligingsfirma Securitas,  een tijdelijke meldkamer op. In die meldkamer komen alle bewakingsbeelden samen en zal de coördinatie van de hulpverleners op het terrein gebeuren. “Door het op deze manier aan te pakken, behoudt de politie voortdurend het totaaloverzicht van alles wat er speelt op het terrein én kunnen de binnenkomende info en beelden realtime gedeeld worden met alle betrokken partijen”, zegt Rudy Vercammen van Securitas.

Combinatie van mensen, technologie en kennis

In de tijdelijke meldkamer zullen de beelden van het hele terrein samenkomen. Gespecialiseerde agenten van de politiezone bekijken en analyseren er al die beelden gelijktijdig op verschillende schermen. Ze worden daarin technisch bijgestaan door getrainde Securitas-agenten. De beelden kunnen ook vanop afstand in het politiecenter op de Oudaan bekeken worden. Indien nodig beschikt Securitas over back-upcapaciteit in zijn monitoringcenter in Brussel.

Om ervoor te zorgen dat de politie snel belangrijke beslissingen kan nemen, ondersteunt Securitas het evenement door extra camera’s te voorzien. Het gaat om koepelcamera’s, ronde camera’s die 360 graden kunnen draaien, en thermische camera’s, die zelfs in de slechtste weersomstandigheden vanop honderden meters afstand mensen kunnen ontwaren. Verder plaatst Securitas in de commandowagen van de politie nog een extra scherm dat dezelfde beelden weergeeft als in de centrale meldkamer. Zo zijn de camerabeelden voor alle partijen tegelijkertijd bruikbaar.

Totaaloverzicht

De agenten in de meldkamer staan voortdurend in contact met politieagenten en hulpverleners die zich op het terrein bevinden. “Bij een evenement van dergelijke omvang, komen heel wat uitdagingen kijken”, zegt organisator Tom Bellens van eventagentschap Push To Talk. “Zo is het omwille van veiligheidsredenen cruciaal om een permanent overzicht over alles en iedereen te bewaren. Dat lukt het best als alle lokale actoren hecht samenwerken. We zijn dat ook blij met deze vlotte samenwerking tussen alle partners.”

De Antwerpse politie heeft de voorbije jaren al verschillende keren samengewerkt met private bewakingsfirma’s voor de beveiliging van grote evenement. De eindbalans was telkens positief. “We zijn ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de bewaking en hulpdiensten ook op dit evenement vlot zal verlopen”, zegt Sven Lommaert van de Antwerpse politie. “Het kan het werk van alle veiligheidsinstanties alleen maar vergemakkelijken.”

Windseeker

Gedeelde waarden

Niet alleen op technologisch vlak gaat Securitas de samenwerking met de Tall Ships Races aan. Het bewakingsbedrijf engageert zich ook sociaal door een aantal peterschappen op zich te nemen van jongeren die geselecteerd werden voor deze editie. De organisator Sail Training International wil jongeren — ongeacht nationaliteit, religie, cultuur, geslacht of sociale achtergrond — bij de Tall Ships Races helpen met hun ontwikkeling. “Securitas kan zich helemaal vinden in deze waarden, aangezien het als bedrijf zelf een doorsnede van de samenleving wil zijn”, klinkt het bij Securitas. “Het peterschap van enkele jongeren is dan ook een evidentie”.

Beschikbare documenten