Skip to main content

Dashcams en bodycams, partners in crime

Fysieke en verbale agressie, het is dagelijkse kost voor politieagenten op het terrein. En we spreken helaas van een stijgende tendens. Er is dus nood aan ondersteuning en transparantie, zowel voor politie als voor de burger. Securitas is ervan overtuigd dat performante technologie, meer bepaald een combinatie van bodycams en dashcams, hierbij een steentje kan bijdragen. De beveiligingsfirma werkt als technologiepartner samen met verschillende politiediensten. In totaal levert Securitas vandaag al bodycams aan 75 verschillende politiezones in België.

Objectief en transparant

“De social skills van de politieagent zijn en blijven het belangrijkste element voor een doeltreffend beheer van complexe situaties” zegt Sebastien Navez, product expert bij Securitas. “Toch geloof ik sterk dat technologie een agent kan aanvullen en ondersteunen: een bodycam heeft een ontradend effect en dankzij de videobeelden van een bodycam kom je sneller tot een transparante en objectieve versie van de feiten. Je genereert er ook bruikbaar bewijsmateriaal mee. Dit komt zowel de veiligheid van de politie als van de burger ten goede.”

De invoering van bodycams bij de Belgische politie is al enkele jaren aan de gang. Sebastien Navez: “We merken dat de initiële twijfels nu plaats maken voor een groter enthousiasme en een positievere perceptie van deze camera’s en hun achterliggende technologie. Daarom is het ook fijn dat we nu het bodycam-aanbod kunnen versterken met dashcams.”

In real time

Dashcams worden op het dashboard van politiewagens bevestigd. Deze camera’s nemen niet alleen beelden op die men op een later tijdstip kan bekijken, maar ze beschikken vandaag ook over de technologie die in real time videobeelden stuurt naar een dispatcher. “Denk maar aan een achtervolging, waarbij - dankzij de live dashcambeelden - cruciale informatie kan worden gedeeld met de politiecentrale zodat het incident snel en efficiënt opgevolgd kan worden.”

De dashcam beschikt ook over een AI-technologie die automatische nummerplaatherkenning of de detectie van bepaalde type voortuigen of wapens mogelijk maakt. Net als de bodycams zijn dashcams speciaal ontworpen voor gebruik in een politieomgeving. Ze zijn robuust, veilig en hebben verschillende functies en accessoires die ervoor zorgen dat ze in eender welk voertuig geïnstalleerd kunnen worden.

Body- én dashcambeelden op één centrale plaats

“De videoresultaten van de dashcams zijn geïntegreerd in ons bestaand softwareplatform dat ook onze bodycambeelden beheert. Deze connectie tussen dashcam en bodycam brengt de beelden en gebruikers samen op één centrale plek” legt Sebastien Navez uit. “De voordelen voor politiezones zijn vanzelfsprekend: 24/7 beschikbare data, eenvoudigere configuratie en een optimale informatie-uitwisseling tussen de verschillende gebruikers van bodyen dashcams.”

Kortom, de combinatie van body- en dashcams zal onmisbaar worden om politieagenten op het terrein en achter de schermen bij te staan in de strijd tegen criminaliteit.

Het Securitas Raamcontract voor Politiezones is toegankelijk is voor alle politiezones in België.

U krijgt er makkelijk toegang tot een waaier aan camera’s en technologieën.
Heeft u vragen over onze geïntegreerde oplossingen? Aarzel niet om onze experts te contacteren via polcat@securitas.be.