Skip to main content

Pas op voor inbraak en brandgevaar tijdens de donkere dagen

Door het coronavirus vieren we de eindejaarsfeesten misschien wel in beperkte kring, dat schrikt dieven daarom niet af om in de laatste en donkerste maanden van het jaar toe te slaan. Anderzijds stelt Securitas ook vast dat het risico op woningbrand het hoogste is in de maand december. Een brandende kachel, kaarsjes, kerstversiering, en nu ook vuurkorven, blijken vaak de boosdoeners.

Vermijd inbraak

De cijfers liegen er niet om: december is de favoriete maand voor inbrekers. Een inbraak kan in veel gevallen nochtans vermeden worden. “Sluit je woning goed af, creëer de indruk dat er iemand thuis is als je afwezig bent en deel geen foto’s van je bezittingen of van dure kerstcadeaus op je sociale media kanalen,” geeft Cédric Le Blévennec, Director Consumer Markets bij Securitas en onder meer verantwoordelijk voor inbraak en brand in de particulieren markt, als tips mee.

Daarnaast bestaan er ook tal van nuttige alarmsystemen en smart-home oplossingen tegen diefstal. “Heel wat particuliere klanten zijn erg tevreden over onze SecuritasHome, een intelligent alarmsysteem dat 24h/7 opgevolgd wordt en ervoor zorgt dat ze met een gerust hart kunnen slapen of het huis verlaten. Daarnaast kunnen onze klanten hun alarmsysteem via een mobiele applicatie gemakkelijk op afstand bedienen, waar ze zich ook bevinden,” vult Le Blévennec nog aan.

“Sluit je woning goed af, creëer de indruk dat er iemand thuis is als je afwezig bent en deel geen foto’s van je bezittingen of van dure kerstcadeaus op je sociale media kanalen.”

Verhoogd risico op woningbranden tijdens eindejaarsfeesten

 Kachels, kerstversiering met lichtjes of kaarsjes maken de donkere dagen een pak gezelliger, maar het zijn slechts enkele voorbeelden die snel in een nachtmerrie kunnen uitdraaien als er niet voorzichtig genoeg mee omgegaan wordt. Aangezien we door de huidige pandemie de feestdagen thuis zullen vieren, zullen wellicht meer mensen thuis een feestmaal klaarmaken. En laat koken nu net één van de grootste veroorzakers van brand in huis zijn. Ook vuurkorven, die nu zo populair zijn om de feestdagen buiten in de tuin te kunnen vieren, brengt brandgevaar met zich mee. Aandachtig blijven is van uitermate belang, maar ook rookmelders en warmtesensors kunnen levens redden. Securitas zet dan ook steeds meer in op preventie, door bijvoorbeeld geregeld waardevolle brandpreventietips te delen en leerrijke brandopleidingen aan te bieden.

“Voor onze Virtual Reality Fire Training hebben we specifieke VR-brillen ontwikkeld die deelnemers kunnen opzetten om levensechte scenario’s te beleven zonder daarbij écht gevaar te lopen. Zo kunnen deelnemers op een veilige en laagdrempelige manier aanleren hoe ze het beste reageren wanneer ze met een brand worden geconfronteerd,”

legt Cédric Le Blévennec van Securitas uit.

Meer brandpreventietips vindt u hier.