Skip to main content

5 tips om je elektriciteitskosten te verlagen

Besparen op elektriciteit heeft alleen maar voordelen. Je geeft minder geld uit en het is beter voor het milieu. Bovendien kan je door middel van kleine inspanningen al een groot verschil maken. Dankzij onderstaande tips ontdek je hoe makkelijk het is om jouw elektriciteitskosten te verlagen.

Ga voor energiebesparende toestellen

Wist je dat jouw huishoudtoestellen voor wassen, drogen, koelen en vriezen samen ongeveer 10% van je totale energieverbruik uitmaken? Als je kiest voor energievriendelijke toestellen verbruik je dus vanzelf al een pak minder elektriciteit. Vervang je oude toestellen met een energielabel lager dan A+ door nieuwe exemplaren met een A+++ label.

Monitor je energieverbruik met slimme meters en stopcontacten

Een slimme elektriciteitsmeter meet je elektriciteitsverbruik en stuurt de informatie door zodat je je stroomverbruik via een mobiele app of via het internet kan opvolgen. Er bestaan slimme meters die het algemene verbruik meten, maar nog handiger zijn toestellen die je per stopcontact kan plaatsen. Zo kan je snel en eenvoudig meten welke van je toestellen de ‘veelverbruikers’ zijn. Het enige wat je moet doen, is een energiemeter tussen het stopcontact en de stekker van jouw toestel plaatsen.

Ook slimme stopcontacten kunnen het energieverbruik weergeven. Bovendien maakt deze technologie het mogelijk om vanop afstand jouw apparaten in te schakelen op het moment dat de stroom het voordeligst is. Je hoeft ook nooit meer te piekeren over apparaten die je bent vergeten uit te schakelen.

Vervang jouw lampen door ledlampen

Zijn je lampen aan vervanging toe? Kies dan meteen voor ledlampen, die verbruiken het minste energie en bieden je veel mogelijkheden. Zo kunnen leds zowel binnen als buiten gebruikt worden en bestaan ze in verschillende uitvoeringen: van in- en opbouw ledverlichting, over led tl-buizen tot ledlampen op zonne-energie.

Nog beter is om over te schakelen naar verlichting die is verbonden met jouw smartphone. Dat is niet alleen erg handig, het helpt ook om elektriciteit te besparen. Zo schakel je alle lampen in jouw woning uit met één druk op je smartphone. Toch vergeten de lichten te doven? Geen probleem, want je kan jouw lampen ook vanop afstand controleren en bedienen.

Elke woning kan beter

Je kan echter nog een stapje verdergaan. Er bestaan vandaag namelijk heel wat handige oplossingen die je volledige woning automatiseren en je energie-efficiëntie maximaliseren. Goed om weten is dat dit vaak stap per stap kan – en ook kan voor bestaande of oudere woningen. Zo hoef je niet alle investeringen in één keer te doen.

Ga zelf verstandig om met elektriciteit

Er zijn heel wat eenvoudige ingrepen of gewoontes die je ook zelf kan doorvoeren om je elektriciteitsverbruik te beperken:

  • Vermijd sluipverbruik: Zet je televisie, decoder, radio en muziekinstallatie niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit. Ook de lader van jouw smartphone, jouw elektrische tandenborstel en het lampje van de stekkerdoos verbruikt onnodig elektriciteit als je ze zomaar in het stopcontact laat zitten. Sluipverbruik kost je gemiddeld 100 euro per jaar.
  • Gebruik licht alleen als het nodig is: Verlaat je de kamer of is er voldoende daglicht aanwezig, schakel de verlichting dan uit. Ben je nogal vergeetachtig? Een aanwezigheidsmelder schakelt het licht automatisch uit als er niemand in de ruimte aanwezig is.
  • Kook verstandig: Ook tijdens het koken kan je minder elektriciteit verbruiken. Laat de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig en zet deze niet altijd op maximale capaciteit. Verkort de duur van je ovengebruik, voorverwarmen is niet altijd nodig. Bovendien kan je de oven al wat vroeger uitschakelen en gebruik maken van de nawarmte om je gerecht verder te laten garen.