Skip to main content

Besparen slimme stekkers energie?

Is het mogelijk om energie te besparen met een alarmsysteem? Ja, maar alleen als je systeem ook slimme componenten en vooral slimme stekkers heeft. Deze stellen je in staat je energiekosten te beheersen en dus op lange termijn geld te besparen.

Hoe werkt de stekker?

Een slimme stekker kan in elke bestaand stopcontact worden gestoken. Deze zijn plug-n-play, dat wil zeggen dat ze direct werken, zonder installatie. Hiermee kan je elk elektrisch apparaat dat op het stopcontact is aangesloten in- en uitschakelen. Sommige stekkers, zoals die van SecuritasHome, laten ook toe om het verbruik hiervan op te volgen. Deze functie is essentieel als je het verbruik van jouw elektronische apparaten wilt kennen, maar ook om jouw uitgaven effectief te verminderen.

Vermindering van het energiegebruik

Wist je dat jouw elektronische apparaten zelfs in stand-by energie verbruiken en soms zeer energieverslindend kunnen zijn ? Dit is waar een slimme stekker van pas komt. Enkel de stekker uit het stopcontact halen volstaat niet, het belangrijkste is het correct gebruik hiervan. Je kan apparaten handmatig op afstand uitschakelen, of de stekker programmeren met schema’s of regels. Dankzij deze automatisering kan jij jouw toestellen systematisch uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt en zo je elektriciteitsfactuur verlagen. Goede voorbeelden zijn het ’s nachts uitzetten van de televisie, de wasmachine of zelfs de luchtontvochtiger. Ook kleine apparaten zoals de waterkoker of broodrooster verbruiken energie als ze aangesloten blijven.

Z-Wave

Het SecuritasHome slim stopcontact maakt gebruik van Z-Wave technologie om verbinding te maken met de alarmcentrale. Dankzij dit type aansluiting bedraagt het verbruik niet meer dan 1 Watt. Met als gevolg een verlaging van jouw elektriciteitsrekening. Voor een sterkere vermindering is het van essentieel belang de stekker correct te configureren.

En meer

Het stopcontact is niet het enige energiebesparende element. Slimme lampen of een slimme thermostaat zijn ook nuttige onderdelen om je energiefactuur te verlagen.