Skip to main content

Brandrisico: hoe bescherm je je woning?

De bescherming van je woning stopt niet bij bescherming tegen inbraak. Ook brand vormt een – helaas vaak onderschat – risico. Jaarlijks telt België maar liefst 20 000 woningbranden, waarvan een aanzienlijk deel met een dodelijke afloop. Recent nog werden er in België 3 keer meer doden geteld bij woningbranden dan in Nederland. Tijd om eens stil te staan bij het brandrisico in de woning.

Bewustzijn en kwaliteit

Alles begint bij de ‘awareness’, een verhoogd bewustzijn rond brandrisico’s: ondanks de wettelijke verplichtingen die al van kracht zijn, hangen er nog steeds te weinig rookmelders in Belgische woningen. Ook de kwaliteit van sommige rookmelders laat te wensen over.

Voorkomen is beter dan genezen

De eerste stap naar een brandveilige woning is eenvoudig: de installatie van voldoende rookmelders in verschillende verdiepingen en kamers.

Om valse alarmen in de keuken te vermijden bestaan er ook hittemelders die brand detecteren.

Kortom, een goede preventie begint bij de keuze voor een kwalitatief branddetectiesysteem met degelijke brand- en hittemelders.

Efficiënt en snel reageren bij brand

Wat als er effectief brand uitbreekt en je bent niet thuis? Dan wordt de meerwaarde van een branddetectiesysteem dat verbonden staat met een meldkamer (alarmcentrale) meteen duidelijk. De rechtstreeks gekoppelde rook- en/of hittemelders zorgen ervoor dat in geval van brand de juiste personen op het juiste moment verwittigd kunnen worden: de meldkamer brengt jou persoonlijk op de hoogte van de brand én de hulpdiensten worden op tijd verwittigd, wat de kans op schade verkleint.

Levens redden

Het installeren van een efficiënt branddetectiesysteem kan levens redden. Een proactieve aanpak en een goede inschatting van brandrisico’s is dan ook belangrijk bij het bouwen, verkopen en verhuren van een woning, of het nu over een huis of een appartement gaat. Aangezien elke woning zijn eigen specifieke risico’s en behoeftes heeft, is het interessant om een analyse te laten uitvoeren door een expert die een brandpreventiepakket op maat kan opstellen.