Skip to main content

Debat rond Smart Cities: “De burger is een bron én een consument van data”

Dat onze steden op vele vlakken moeten transformeren om slimmer, veiliger en duurzamer te kunnen worden, staat vast. Maar wat zal daarin de rol zijn van technologie, bedrijven, overheden en – niet te vergeten – de burger? Bart Somers, viceminister-president van de Vlaamse regering, gaat in gesprek met vier experten uit het bedrijfsleven. Ook Bart Verhaert, Director Sales & Product Management bij Securitas Techhnology, was erbij.

“De burger is een bron én een consument van data. Wagens, veiligheidscamera’s, smartphones en woningen produceren heel wat data. Tegelijk bepaalt hij als consument wat voor hem belangrijk is. De burger heeft dus een centrale plaats.” zegt Verhaert.

Veiligheid, ook van data

“Europa heeft heel wat wetgevingen (GDPR, de privacywetgeving en de camerawet) die garanderen dat wij als burgers eigenaar blijven van onze persoonlijke data. Weinigen beseffen het, maar bij iedere veiligheidscamera op publiek domein kan je zien van wie die is, wie toegang heeft tot de data en wat ermee gebeurt. Na dertig dagen wordt alle data bovendien vernietigd. Dat kader zorgt er dus voor dat onze privacy gerespecteerd wordt en zelfs voorop staat. In België worden jaarlijks zo’n 200.000 veiligheidscamera’s geïnstalleerd. Hiermee worden gigantische hoeveelheden data geproduceerd. Eén van de grote uitdagingen is om uit al die beelden geanonimiseerde data te halen, deze te collecteren en ter beschikking te stellen van private of publieke partijen. Er lopen alvast enkele zeer interessante projecten om deze concreet toe te passen voor specifieke use cases. Zo zouden voor mindervaliden hindernissen in de stad in kaart kunnen worden gebracht zodat zij sneller en veiliger op hun bestemming geraken. Ook de data van slimme meters zou ter beschikking kunnen worden gesteld van een datanutsbedrijf om daar dan use cases mee te realiseren. Maar uiteraard is de veiligheid van dit alles erg belangrijk. Er zijn zeer veel controlefuncties van toepassing op de verwerking van camerabeelden die de privacy van de burger garanderen.”

5G als gamechanger

“Voor de veiligheidssector zijn 5G en de uitrol van een glasvezelnetwerk enorme gamechangers. Terwijl een veiligheidscamera vroeger slechts één functie had, zal hij nu multifunctioneel worden. Daarnaast laten 5G en glasvezel toe om de data van sensoren en camera’s op grote schaal en ultrasnel te collecteren op één centraal punt. Op die manier kunnen makkelijker (automatische) beslissingen worden genomen en kan de veiligheid veel beter worden gegarandeerd.”

“Voor de veiligheidssector zijn 5G en de uitrol van een glasvezelnetwerk enorme gamechangers. Ze laten toe om de data van sensoren en camera’s op grote schaal en ultrasnel te collecteren op één centraal punt.”

Het volledige debat kan je hier lezen.

Bron: Trends, Mediaplanet, september 2022