De meeste hondengeleiders hebben een passie voor hondensport. Voor hondenliefhebbers is niets mooier dan je werk combineren met je trouwe partner en om elke dag samen op pad te gaan. “Van je hobby je beroep maken” betekent in het geval van bewakingsagenten veel inzet, energie en discipline.
Net als bij de politie is er in de bewakingssector ook een onderscheid de patrouillehonden en de speurhonden. De honden worden apart geselecteerd en getraind. Vandaag is de nood aan EDD speurhonden (Explosive Detection Dogs) het hoogst.
Scherpe zintuigen
In de bewakingssector is het cruciaal om waakzaam te zijn en om situaties te anticiperen. De zintuigen van de hond zijn beter ontwikkeld dan die van de mens, waardoor ze gevaarlijke situaties nog beter kunnen aanvoelen en inschatten.
Reuk
Over welke ras we het ook hebben, het reukvermogen van een hond is zijn beste zintuig. Via een vochtige neus worden geurstoffen in de neus opgevangen en doorgegeven aan het reukslijmvlies. Zelfs het kleinste reukspoortje wordt ontdekt. Langs de reukslijmhuid liggen zintuigcellen die de geur omzetten in chemische boodschappen die door de hersenen van de hond geïnterpreteerd worden.
Zicht
Honden zien beter van ver dan van dichtbij. Een hond is wel zeer gevoelig voor plotse bewegingen van dichtbij. Door de positie van hun ogen hebben honden in vergelijking met de mens een breder zichtveld maar ze kunnen minder goed scherp stellen. Kortom, honden zien meer van wat er om hen heen gebeurt maar ze zien het minder scherp.
Gehoor
Honden kunnen frequenties waarnemen die voor een mens niet hoorbaar zijn en kunnen ook geluiden horen die van zeer weg komen. Vaak kunnen honden met rechtopstaande oren beter horen dan honden met hangende oren. De stand van de oren versterkt het geluid.
Tast
Met behulp van de tastharen aan lippen, wenkbrauwen, oren en bovenbenen zijn honden in staat zich ook in het donker en door de smalste gangen op de tast te oriënteren. Met de tong, neusspiegel, lippen en voetzolen kan de hond ook op de tast voelen. Met deze lichaamsdelen kan hij eveneens warm vs. koud, en hard vs. zacht onderscheiden.
Teamwork
Het is een ongelofelijke meerwaarde om een hond in te zetten voor het bewaken van het terrein, zeker ‘s nachts. Ook voor het speuren van explosieven blijft de neus van de hond de scherpste detectietool. Een hond en zijn geleider doen echt aan teamwork. De signalen die de hond doorgeeft, moet de geleider goed kunnen lezen en inschatten. Dit bereikt men alleen met voldoende inzet, training en ervaring van hond én geleider.
Training en verzorging
Bij zowel de patrouille- als de speurhond, is er veel tijd, geduld en discipline nodig voor het trainen van de hond. De training zelf begint al spelenderwijs vanaf dat de hond nog een pup is. Het is wettelijk vastgesteld dat een patrouillehond eigendom moet zijn van de geleider of van de bewakingsfirma, waar een speurhond enkel eigendom kan zijn van de bewakingsfirma. Desondanks gaan de honden altijd mee naar het huis van de geleider, waar het ook een deel van het gezin is. De band die zowel thuis als door de samenwerking wordt gecreëerd, is dan ook enorm sterk.
Patrouillehonden
In België is het wettelijk bepaald dat enkel herdershonden - zoals ze voorkomen in Groep I dat bepaald wordt door de Fédération Cynologique Internationale - tewerk mogen gesteld worden als patrouillehond. Een bewakingshond is niet alleen een afschrikmiddel, hij moet ook sociaal en waakzaam zijn.
Speurhonden
Voor de speurhonden wordt er een een onderscheid gemaakt tussen honden voor publieke domeinen en speurhonden voor de luchtvaartsector.
De luchtvaarttak van Securitas was een van de eerste bewakingsfirma’s in België die zijn EDD-honden inzette voor het speuren van explosieven. De honden van Securitas zijn ondertussen al meer dan 10 jaar actief op de verschillende luchthavens en cargosites binnen onze landsgrenzen. Dat er nu meer bekendheid en appreciatie is voor de speurhonden, heeft voor een deel te maken met de aanslagen van 22 maart 2016. Waar er vroeger enkel op de op het cargogedeelte van de luchthaven speurhonden werden ingezet, is de vraag voor sweepings (doorzoeking) van goederen of openbare ruimtes ook sterk gestegen.
Voldoende rust
Een mens heeft ongeveer 5 miljoen reukcellen, de hond heeft er tussen 125 en 300 miljoen. Als je bedenkt dat een hond tot 10 000 keer beter ruikt dan een mens en dat deze ook de detectie van bepaalde geuren kan specialiseren, dan besef je ook hoe intensief dit is voor een hond. Daarom zijn er ook wettelijk bepaalde regels voor
opgelegd. Een speurhond moet minstens 30 minuten rust krijgen na elke 30 minuten activiteit en kunnen per 24 uur maximum 8 uur worden ingezet, rustperiodes meegerekend. Dit is ook een van de redenen waar de geleiders meestal met 2 honden op pad gaan.
Veiligheid
Kortom, onze trouwe viervoeters zetten hun scherpe zintuigen in voor een veiligere wereld.
“Een mens heeft ongeveer 5 miljoen reukcellen, de hond heeft er tussen de 125 en 300 miljoen. Als je bedenkt dat een hond tot 10 000 keer beter ruikt dan een mens en dat deze ook de detectie van bepaalde geuren kan specialiseren, dan besef je ook hoe intensief dit is voor een hond.”
Bron: K9 magazine, mei 2022