Virussen, hackers, malware, phishing en andere digitale dreigingen komen hoofdzakelijk uw organisatie en haar systemen binnen via de smartphone, laptop en andere toestellen van de medewerkers. En kunnen van daaruit enorme schade aanbrengen aan de diepere cenakels van het bedrijf, zoals het serverpark waar gevoelige data worden bewaard. De veiligheid van uw bedrijf of organisatie moet dus niet alleen fysiek worden bewaakt, maar ook digitaal, weet securityprovider Securitas: daarom startte het bedrijf enkele maanden geleden met Cybersafe, een computerbeveiligingsdienst die het hele ict-netwerk dekt, inclusief alle toestellen van iedere medewerker.
“Ieder bedrijf heeft een infrastructuur die veilig moet worden gehouden”, zegt Peter Deweerdt, Key Account Manager bij Securitas. “Dat kun je heel breed bekijken: van servers tot end user devices als smartphones, laptops of tablets. Al die vertakkingen van het systeem moeten veilig zijn.”
Gecombineerde aanpak
Securitas is natuurlijk het meest bekend omwille van zijn fysieke bewakingsdiensten. Maar achter dat zichtbare front waarmee het Zweedse bedrijf uw organisatie veilig houdt voor ongewenste indringers, heeft het zijn diensten de afgelopen jaren getransformeerd naar een Security 5.0-aanpak, waarin ook andere dreigingen worden afgewend in één overkoepelende aanpak. Dreigingen als cyberaanvallen, waartegen het Belgische filiaal zijn dienst Cybersafe heeft ontwikkeld.
“We werken met een combinatie van producten van sterke leveranciers op de securitymarkt, waar we onze eigen laag van dienstverlening bovenop leveren: we monitoren continu het systeem, en onze in cybersecurity getrainde medewerkers ondernemen actie wanneer er zich een incident zou voordoen”, zegt Stijn Vanderlinden, Senior business consultant bij Securitas. “Het is een volledige managed service vanuit Securitas, iets waar de gebruiker ook geen kennis van hoeft te hebben. We kunnen onze dienst ook altijd verder bouwen op de al bestaande security-oplossingen van de klant.”
“De beveiliging die gebruikers genieten binnen de bedrijfsmuren moet ook thuis werken, maar later evengoed in een koffiehuis, of eender waar. Muren zijn geen factor.”
– Stijn Vanderlinden
Ook buitenshuis
Dat Cybersafe een dienst is die op alle toestellen van gebruikers werkt – end points, in securitytermen – helpt organisaties ook om de uitdagingen van thuiswerk aan te gaan. “Het coronatijdperk is een belangrijke les geweest op dat punt”, zegt Vanderlinden. “Alle gemonitorde toestellen bevinden zich niet op één en dezelfde plaats. We voelen dat we een leemte opvullen met zo’n alomvattende security-oplossing. De beveiliging die gebruikers genieten binnen de bedrijfsmuren moet ook thuis werken, maar later evengoed in een koffiehuis, of eender waar. Muren zijn geen factor.”
Flexibele oplossing
De Cybersafe-dienst werkt met een flexibele en transparante facturatie, per toestel dat in gebruik is, met een glijdende schaal van 2,5 naar 15 euro per maand naargelang de gevoeligheid van de gegevens die moeten worden beveiligd. “Onze systemen tellen hoeveel toestellen er in gebruik zijn geweest, op basis daarvan wordt de dienst gefactureerd”, zegt Deweerdt. “Het is een flexibel en schaalbaar model: de klant hoeft niet op voorhand te voorspellen hoeveel er moet worden afgedekt.”