Skip to main content

Veiligheid in de logistiek: enkele insights

Securitas is voornamelijk bekend van zijn statische bewaking en dat blijft een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Maar de veiligheidsindustrie evolueert constant en Securitas werpt zich op als een leider in die transformatie, een transformatie waarin technologie de sector herschept. De strategie om on site, mobiele en remote bewaking te combineren met technologische security oplossingen is de fundering van dit alles.

Securitas is een internationaal toonaangevend veiligheidsbedrijf, gespecialiseerd in ‘protective’ services gebaseerd op mensen, technologie en kennis. “We geloven dat we met onze kennis en data, aangevuld met externe data, een expertise kunnen creëren die we kunnen omzetten in customer value. Intelligente data ondersteunen onze preventieve aanpak: we kunnen actie ondernemen voor het te laat is, voor een incident zich voordoet. Deze data kunnen ook dienen om de productiviteit van onze klanten te helpen boosten.”, legt Christophe April, Key Account Manager Remote Solutions bij Securitas, uit.

Bewaking en monitoring vanop afstand

Voor de logistieke sector biedt Securitas naast de statische bewaking ook consultancy (opmaak van risicoanalyses), mobiele bewaking en interventie na alarm. Klanten kunnen bovendien dankzij een gebruiksvriendelijk klantenportaal precies volgen wat er in een bepaalde tijdsspanne op hun site is gebeurd.

“De meldkamer is het kloppend hart van Securitas”, gaat Christophe April verder. “Van daaruit kunnen we niet alleen bewaking op afstand doen, lading bewaken, brandstofdiefstal voorkomen, maar ook vanop afstand toegang verlenen aan personen en voertuigen en mensen begeleiden (remote escort). In de meldkamer worden zowel onze eigen Track & Trace oplossingen als die van klanten gemonitord. We evolueren daarbij van reactieve naar voorspellende beveiligingsoplossingen. We lokaliseren mensen, voertuigen en objecten volgens de strengste regels. Voorts is een klein deel van onze meldkamer beschikbaar als helpdesk voor nood- en crisissituaties.”

Technologische oplossingen

Securitas maakt gebruik van technologische oplossingen zoals camera’s, toegangscontrolesystemen, perimeterbescherming, ANPR of andere oplossingen zoals radionetwerken, personenalarmen en intelligente sleutelbeheerkasten. “Met al die kennis en technologie helpen we klanten om de meest ondenkbare problemen op te lossen, zo kunnen we bijvoorbeeld rittenbladen en/of geofencing koppelen aan toegangscontrole, zodat een chauffeur bij ontvangst van het rittenblad meteen toegang krijgt tot de punten waar hij moet laden/lossen. We kunnen vanop afstand verifiëren of alles goed verloopt, vermijden dat een trailer open gaat tussen punt A en B, maar toch vanop afstand openen als de politie de vracht wil controleren enz.”

Opleidingen en hospitality

Naast deze veiligheidsoplossingen zet Securitas ook in op de veiligheid van uw werknemers. Dat gebeurt vooral door interactieve Safety-opleidingen. Voorbeelden zijn de EHBO-opleidingen of de opleidingen brandbestrijding en kleine blusmiddelen. Dankzij de Securitas Fire Fighting Truck kunnen deelnemers oefenen door echte branden te blussen. Deze opleidingen worden aangeboden in de Securitas Academy of op verplaatsing bij de klant.

Securitas heeft ook een afdeling die zich focust op onthaal en hospitality. Onder het label Welcome! verzorgen de receptiemedewerkers, hosts en hostessen van Securitas de eerste indruk van bezoekers en klanten.

“Kortom, ons voornaamste doel is het ontzorgen van de klant voor alles wat te maken heeft met veiligheid.”, besluit Christophe.

Bron: Link2Logistics Management