1. Lijst van waardevolle voorwerpen
Verzamel zoveel mogelijk informatie over je waardevolle spullen. Maak een map met foto’s en voeg belangrijke informatie toe zoals het serienummer, facturen, referenties enz. Wanneer de politie je spullen terugvindt, kunnen ze op die manier sneller worden terugbezorgd.
2. Laat nooit waardevolle spullen in het zicht liggen
Laat waardevolle spullen nooit in de buurt van het raam liggen – en zeker niet wanneer je voor een lange tijd weg bent. Het is beter om je spullen goed te verbergen of ze in een kluisje te bewaren tijdens je afwezigheid.
3. Gooi de dozen van nieuwe apparaten weg
Voorafgaand aan een inbraak, zullen dieven vaak de buurt in het oog houden om een potentieel doelwit te spotten. Als ze zien dat je dozen bij het afval zet van waardevolle spullen zoals computers of andere technologische apparaten, zullen dieven veel sneller geneigd zijn om terug te keren naar jouw huis. Breng de dozen rechtstreeks naar het containerpark.
4. Ga verstandig om met je social media
Social media zijn een bron aan informatie voor inbrekers.
Dankzij de berichten die je post op Facebook, Instagram of Twitter, kunnen inbrekers makkelijk te weten komen dat je niet thuis bent. Zorg er dus voor dat je de informatie op je profiel goed beschermt, zodat alleen je vrienden je berichten kunnen zien.
5. Sluit deuren en ramen
Zorg ervoor dat bij het verlaten van je huis alle deuren en ramen goed gesloten zijn, ook de klapramen. Vergeet ook de garagedeur niet, dit is ook een mogelijke toegang tot je huis.
6. Geef de indruk dat je huis nog steeds bewoond is
Om ervoor te zorgen dat je huis geen gemakkelijke prooi is voor inbrekers als je weg bent, vraag je best iemand om je post op te halen, de rolluiken te openen en te sluiten. Je kan eventueel ook ’s avonds het licht aansteken om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.
7. Meld verdachte zaken die je ziet op straat of bij een buurman thuis
Aarzel niet om de politie te verwittigen als je iets ongewoons ziet.
Er verschijnen steeds meer lokale preventiegroepen in WhatsApp met de buren én de politie. Zo wordt het nog makkelijker om verdachte situaties snel te melden.
Daarnaast zijn er ook de 2 alarmnummers die u in België kunt gebruiken: 112 voor ambulances of brandweer en 101 voor de politie. Hou deze telefoonnummers altijd in het achterhoofd of sla ze op in je telefoon.
8. Verberg je sleutels niet onder de mat
Helaas is deze oude techniek bij iedereen bekend, ook bij inbrekers. Neem geen risico en vermijd deze (gemakkelijke) verstopplek.
9. Laat geen voorwerpen of gereedschap achter die de inbreker kunnen helpen
Staat er een ladder buiten? Of een tuintafel en een paar stoelen? Een slimme inbreker kan daar makkelijk gebruik van maken om binnen te dringen. Daarom is het beter om alles netjes op te bergen voor je vertrekt.
10. Zowel de voor- als de achterkant van het huis moeten worden beveiligd
70% van de inbraken vindt plaats vanaf de achterkant van het huis omdat de inbreker daar minder snel opgemerkt wordt door voorbijgangers.