Skip to main content

7 vragen om het beste alarmsysteem te kiezen

Hoe kies je het beste alarmsysteem? Alarmsystemen bestaan in vele vormen, van goedkope DIY-pakketten, tot slimme totaalsystemen. Welk alarmsysteem is voor jou de beste oplossing? Die 7 vragen zullen je helpen.

1. Hoe beslis ik wat en hoe ik moet beveiligen?

Zoek je een alarmsysteem dat je maximaal beschermt tegen ongewenste indringers? Laat je dan (vrijblijvend) bijstaan door een expert. Deze is opgeleid om de risico’s in jouw woning perfect in te schatten. Op basis van zijn bevindingen bezorgt hij je een alarmsysteem op maat bestaande uit verschillende componenten zoals magneetcontacteninfrarooddetectoren en camera’s. Daarnaast zorgt een gecertificeerde installateur voor de optimale plaatsing van deze componenten. Dat is cruciaal voor een goede werking van je alarminstallatie en het voorkomen van valse alarmmeldingen.

2. Wil ik enkel een inbraakalarm of een uitgebreid systeem?

Moderne alarmsystemen zijn geïntegreerde totaalsystemen die je niet alleen beschermen tegen inbraak, maar ook uitgebreid kunnen worden met andere veiligheidsoplossingen zoals:

Onze tip: ga voor een systeem dat je kan uitbreiden. Zo vermijd je overbodige kosten en kan je in de toekomst besluiten om nieuwe functionaliteiten toe te voegen.

3. Hoe wil je je alarmsysteem bedienen?

Wat oudere traditionele alarmsystemen zijn via een lokaal klavier te bedienen. De huidige kwaliteitsvolle alarmsystemen bieden apps waarmee je functies eenvoudig vanop afstand beheert. Daarnaast kan je in sommige systemen meerdere gebruikers definiëren, met elk hun eigen rechten, codes en toegangsuren.

Wie slim beveiligt, kiest voor een alarmsysteem dat kan worden aangestuurd met een smartphone. Zo heb je altijd en overal controle over je woning.

4. Hoe robuust moet het alarmsysteem zijn?

Dient je alarmsysteem louter als afschrikkingsmiddel? Of moet je alarmsysteem ook effectief werken als er zich iets voordoet? Dan kies je best voor componenten die beveiligd zijn tegen sabotage of stroomuitval. De volgende aspecten speken hierbij een rol:

  • Zorg ervoor dat elke component beschermd is, en in constante verbinding staat met de centrale unit van jouw alarmsysteem. In goede systemen gaat er een alarm af zodra de verbinding wordt verbroken of als iemand probeert een component te verplaatsen.
  • Voorzie je alarmsysteem van een back-upconnectielijn. Valt je vaste internetverbinding uit? Met een back-upconnectielijn via simkaart wordt het alarm toch naar jou en/of de meldkamer gestuurd.
  • Met een back-upbatterij blijft de goede werking van jouw alarmsysteem ook verzekerd bij een onvoorziene stroomuitval.

5. Wie wordt er verwittigd als het alarm afgaat?

Je kan kiezen voor een (goedkoop) systeem waarbij een alarm enkel in het huis te horen is, zonder dat er iemand wordt verwittigd. Het andere uiterste is een camerasysteem dat 24/7 kan bekeken worden door een operator in een meldkamer. Hoewel het tweede voorbeeld voor de meeste woningen overbodig is, is een lokaal alarm meestal onvoldoende. Daarom zijn er vandaag al systemen die toelaten om de autonome intelligentie van je systeem te combineren met de expertise van een operator.

Zorg voor een systeem dat automatisch notificaties uitstuurt naar verschillende personen en kies voor een aansluiting op een meldkamer. Experts met kennis van zaken kunnen de situatie inschatten, bijvoorbeeld aan de hand van foto’s afkomstig van fotodetectoren of camerabeelden die onverwachte activiteiten registreren. Zo ben je zeker dat elk alarmsignaal zal opgepikt worden, ook al ben je zelf niet thuis. Indien je onbereikbaar bent, kan de operator onmiddellijk zelf in contact treden met de orde- of hulpdiensten.

6. Wil je ook camerabeelden?

Camera’s kunnen een nuttige aanvulling zijn op het alarmsysteem. Geïntegreerde camera’s doen dienst als bijkomende detectie en nemen beelden op tijdens een incident. Ze laten bovendien toe je huis van eender waar of wanneer te bekijken. Een alarmsysteem dat enkel en alleen op camera’s werkt, is echter niet de beste beveiligingsoplossing voor een particuliere woning. Als particulier zit je immers niet constant naar de camerabeelden te kijken.

7. Kies je voor een draadloos systeem?

Wil je een alarmsysteem installeren in een bestaande woning of wens je een systeem dat je eenvoudig kan uitbreiden? Kijk dan zeker uit naar een draadloos alarmsysteem. Dat heeft veel voordelen. De installatiekosten zijn lager, er is geen breekwerk vereist, het is flexibel en kan eenvoudig worden uitgebreid.