Hoe voorkom je een CO-vergiftiging?
CO ontstaat wanneer bij gebrek aan zuurstof een onvolledige verbranding plaatsvindt van brandstoffen zoals gas, stookolie, benzine, hout of kolen. Zo’n onvolledige verbranding kan ontstaan door gebrekkige verluchting, een slechtwerkend toestel of een slechte afvoer van verbrandingsgassen.
Zo beperk je de kans op een CO-vergiftiging:
- Zorg voor een goede ventilatie: in de badkamerdeur voorzie je best een niet-afsluitbare verluchtingsopening van minstens 150 cm²;
- Voorzie regelmatig onderhoud van verwarmingstoestellen en waterverwarmers (door een erkend vakman);
- Voorzie regelmatige controle van de schouw en luchtafvoer (door een erkend vakman);
- Installeer een CO-melder;
Hoe werkt een CO-melder?
Een koolstofmonoxidemelder meet de CO-concentratie in de lucht en geeft een alarmsignaal wanneer een bepaalde grenswaarde gedurende een bepaalde tijd wordt overgeschreden. Sommige CO-melders geven eerst een vooralarm. Dat is het signaal om de kamer zo snel mogelijk te verluchten en te verlaten. Als het CO-gehalte daarna nog steeds stijgt, gaat het hoofdalarm af.
Beveilig je tegen brandgevaar
Niet alleen een CO-vergiftiging, maar ook brand is een reëel risico in een badkamer met een verwarmings- of warmwatertoestel. Om uzelf hiertegen te beveiligen, is een rookmelder echter geen goede oplossing in de badkamer. Stoom van een hete douche of een warm bad kan immers aanleiding geven tot ongewenste valse alarmen. Je kan beter voor een hittemelder kiezen die een waarschuwing geeft als de temperatuur in de kamer te hoog oploopt.
Koppel rookmelders, brandmelders CO-melders aan een slim systeem met meldkamer
Liever geen risico nemen op je veiligheid en die van jouw kinderen, ouders, …? Kies dan voor een slimme CO-melder die geconnecteerd is met een slim systeem en een meldkamer . Op die manier wordt een alarmbericht gestuurd naar iedereen die moet op de hoogte gebracht worden als er iets niet pluis is. Zowel de meldkamer als jouw contactpersonen kunnen snel ingrijpen indien nodig.
Ook bij rook-, brand-, en hittemelders geldt dat een geconnecteerd, slim systeem uw veiligheid aanzienlijk verhoogt. Door alle melders in je woning aan elkaar te koppelen, bent u onmiddellijk op de hoogte als er ergens in jouw woning een brand ontstaat, waar je zich ook bevindt. Een alarmmelding op uw smartphone verwittigt je zelf als u niet thuis bent. Zo kan u snel ingrijpen en de schade beperken. Jouw detectorennetwerk is dan ook best gekoppeld aan een meldkamer en je kan een automatische alarmmelding doorsturen naar de mobiele telefoons van jouw contactpersonen naar keuze. De meldkamer zal bovendien altijd de hulpdiensten inschakelen indien er een reëel vermoeden van brand is.