Skip to main content

Een draadloos alarmsysteem. Waarom hiervoor kiezen?

Om te beschermen wat je dierbaar is, wil je een alarmsysteem dat het beste bij jouw woonsituatie en behoeften past. Waarom overweeg je bij je keuze geen draadloos alarmsysteem? Ontdek hoe het werkt en de grote voordelen over een bedraad systeem.

Bedrade en draadloze alarmsystemen

Een alarminstallatie beschermt tegen inbraak, brand en andere potentiële gevaren in huis. Dat doet het met behulp van detectoren op strategische locaties in en rondom de woning die specifieke risico’s kunnen detecteren. De detectoren communiceren met elkaar via een centrale. In geval van nood krijg je een melding en gaat het alarm af. Bedrade en draadloze alarmsystemen voor thuis werken beide op dezelfde manier.

Vaak wordt gedacht dat bedrade alarmsystemen betrouwbaarder zijn draadloze systemen. Bijvoorbeeld omdat de radiogolven van een draadloos systeem geblokkeerd zouden kunnen worden. Of omdat een draadloos systeem makkelijk te hacken of anderszins te saboteren is door het bijvoorbeeld van de muur te rukken.

Gelukkig is dat niet het geval. De technologie heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en hedendaagse, kwaliteitsvolle alarminstallaties zijn zeer moeilijk te saboteren en hebben zelfs veel voordelen boven bedrade systemen.

Wat kenmerkt een veilig draadloos alarmsysteem?

  • De componenten zenden radiogolven uit met verschillende frequenties en gebruiken beveiligde protocollen, wat de kans op het jammen van de signalen sterk verkleint.
  • De componenten zijn voorzien van anti-sabotage mechanismes die beschermen tegen het openen en/of losrukken.
  • De centrale unit is geconnecteerd met het internetnetwerk én via het mobiele netwerk. Installaties die enkel een internetverbinding hebben, zijn af te raden.
  • Het alarm voert permanente zelfcontrole uit. Daarbij monitort het continu of signalen correct worden verstuurd. Je wordt verwittigd als er problemen zijn, zoals een zwakke batterij, verlies van het radiosignaal of verstoring van de radiogolven.
  • Bij alarmsystemen met een crash & smash-functie is de controle van de communicatie tussen de alarmcentrale en het alarmsysteem verzekerd. Zo is het alarm beveiligd tegen neutralisatie van het communicatiesysteem of het afsnijden van de elektriciteit.

De 3 grote voordelen van een draadloos alarmsysteem

  1. Beperkte kosten: Je spaart een pak kosten uit. Er zijn namelijk geen grote werken nodig om de bedrading in te bouwen.
  2. Flexibel plaatsen en meenemen: Je plaatst de detectoren en andere onderdelen van het alarmsysteem waar je wilt. Ook kunt je detectoren gemakkelijk verplaatsen, wanneer je bijvoorbeeld je inrichting verandert of verhuist. Een bedraad systeem is minder discreet, geeft meer plaatsingsbeperkingen en kun je niet meenemen.
  3. Eenvoudig uitbreiden: Je breidt eenvoudig je alarminstallatie uit met meerdere detectoren of draadloze camerabewaking. Neerzetten of monteren, activeren en het is klaar. Een systeem met bedrading vraagt aanzienlijk meer werk.

Meer weten over ons alarmsysteem?

Het SecuritasHome aanbod van diensten en producten zorgt voor de bescherming en controle van jouw woning, en alles wat je dierbaar is.

Meer weten
 

Draadloos alarmsysteem vs. Bedraad alarmsysteem

DRAADLOOS ALARMSYSTEEM

BEDRAAD

ALARMSYSTEEM

Prijs:  
Een draadloos alarmsysteem is voordeliger en past discreet in je interieur. Het trekken van de bedrading verhoogt de installatiekosten aanzienlijk.
Flexibiliteit:  
Gemakkelijk uit te breiden door nieuwe componenten toe te voegen; mogelijkheid om het mee te nemen bij een verhuizing. Er is meer werk nodig om het systeem uit te breiden of aan te passen; het kan niet eenvoudig worden verplaatst bij een verhuizing.
Connectiviteit:  
Dankzij de nieuwste technologieën zijn storingen en draadloze verbindingsproblemen zeer zeldzaam en wegen niet op tegen de voordelen van dit type systeem. Bovendien maken draadloze systemen makkelijker verbinding met je bestaande slimme apparaten (die in veel gevallen ook draadloze netwerken gebruiken). Storingen of een slechte verbinding hinderen je niet omdat het systeem je huiskabels gebruikt om te communiceren. De kabels kunnen echter per ongeluk beschadigd of losgekoppeld raken, wat de tussenkomst van je installateur vereist.
Veiligheid:  
Hoewel een inbreker de verbinding met een bedraad beveiligingssysteem eenvoudig kan verbreken, is het hacken van het netwerk bij een draadloze configuratie veel lastiger.Om potentiële problemen te helpen voorkomen, bevat elke draadloze sensor zijn eigen batterij, waardoor het systeem kan blijven werken in geval van een stroomstoring (al dan niet geforceerd).De sensoren zijn ook uitgerust met een speciale technologie die het alarm activeert als iemand de radiofrequentie probeert te blokkeren, de sensor beweegt of opent. Inbrekers kunnen je systeem uitschakelen door je kabels door te snijden of door simpelweg de hoofdstroom af te sluiten.