Skip to main content

Je fiets thuis beveiligen

In België worden dagelijks gemiddeld 230 fietsen gestolen. Helaas wordt er een zeer klein aantal van deze fietsen teruggevonden en teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaars. Hoewel er sinds 2022 een nieuwe boete van €250 met onmiddellijke inning is, blijft het belang van een correcte beveiliging van je fiets essentieel. Zowel op straat als thuis omdat veel fietsdiefstallen direct in woningen worden gepleegd.

Je fiets vastzetten aan een vast punt

Zelfs als je fiets achter een gestolen deur staat, is het noodzakelijk om deze altijd aan een vast en onbeweeglijk punt zoals bijvoorbeeld een grondanker te bevestigen. Natuurlijk is geen enkel slot onfeilbaar, maar door het gebruik van verschillende obstakels, dwing je inbrekers om een ander doelwit te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een beugelslot en een ketting. Hierdoor moeten dieven twee verschillende soorten gereedschap gebruiken.

Op de juiste manier vastbinden

Richt je bij het vastmaken van je fiets eerst op het frame en pas daarna op het voorwiel. Maak je bijvoorbeeld alleen maar het voorwiel vast, dan krijg je waarschijnlijk een eenwieler in plaats van een fiets. Let ook op de Europese norm EN 12320, die de sterkte van sloten meet en een score van 1 tot 6 geeft, waarbij 6 het hoogste is. Het aanbevolen type slot is gewoonlijk het U-vormige slot.

Graveren van de fiets

In België kan je je fiets laten graveren met je rijksregisternummer om de kans om hem terug te vinden in geval van diefstal te vergroten. Aangezien het een uniek nummer is zal er geen twijfel bestaan over de eigendom van de fiets. Dit kan dieven ervan weerhouden jouw fiets als doelwit te kiezen en dit maakt het hen ook moeilijker om door te verkopen.

Beveiliging van de kamer

Een gesloten deur, een grondanker en een goed hangslot zullen inbrekers zeker vertragen, maar uit het zicht kunnen ze hun tijd nemen om hun doelwit te bevrijden. Door het plaatsen van een bewegingsmelder in de ruimte waar je fiets staat of een magneetcontact bij de deur, beperk je de beschikbare tijd voor dieven aanzienlijk. In combinatie met bewaking op afstand is ook een Securitas bewaker of de politie snel ter plaatse.

Pas op voor sociale netwerken en geolocatie-apps

Diefstallen worden gepleegd door opportunisten of professionals. In beide gevallen geldt de eenvoudige regel dat je geen reclame mag maken voor je waardevolle fiets. Laat jouw fiets bijvoorbeeld niet te lang op je auto of deel geen foto’s op sociale netwerken. Pas ook op voor bepaalde applicaties voor fietsfanaten waar ze de verschillende routes die ze hebben afgelegd kunnen delen. Voor dieven is dit een potentiële doelwitlijst van hoge waarde.

Een diefstalverzekering afsluiten

Voor een fiets van grote waarde wordt ook een diefstalverzekering geadviseerd. Er zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden zoals bijvoorbeeld een geschikt beugelslot. Hoewel niet alle fietsen verzekerd zijn, betalen verzekeringmaatschappijen momenteel €21.000 per dag voor deze diefstallen.